Diabetes

De diabetespodotherapeut wordt gezien als dé specialist op het gebied van de diabetische voet en vervult vaak een centrale rol in het netwerk met andere zorgverleners. Het voorkomen en adequaat behandelen van voetcomplicaties bij diabetes heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven van de patiënt en zijn omgeving. De diabetespodotherapeut is een gespecialiseerde professional die zich richt op specifieke zorgvragen omtrent de diabetische voet. Met name de complexe voetzorg en wondbehandeling vallen onder de expertise van de diabetespodotherapeut.

Preventie en voetzorg!

De behandelingen die de diabetespodotherapeut uitvoert bij diabetespatiënten zijn gericht op preventie en op behandeling van de diabetische voet. Bij preventie gaat het om het bewust maken van de risico’s die door DM (diabetes mellitus) kunnen ontstaan. Bij behandelen gaat het veelal om het behandelen van complicaties. Complicaties die bij de diabetische voet kunnen ontstaan zijn standsveranderingen van de voet, vaatproblemen (vasculair lijden) , verlies van het gevoel in de voet (neuropathie) en wonden.

De diabetische voet wordt door de podotherapeut gescreend, behandeld en/of verzorgd. Dit is afhankelijk van de zogenaamde SIMS classificatie. Deze risicoclassificatie bepaalt naast het risico op het krijgen van wonden (ulcus) ook de mate van vergoeding voor voetzorg door de zorgverzekering. De huisarts/praktijkondersteuner of internist/diabetesverpleegkundige verwijzen door naar de podotherapeut. De podotherapeut stelt een behandelplan op voor de zorg die nodig is. Diabetische voetzorg valt voor een deel in het basispakket van de verzekering en gaat niet ten koste van het eigen risico. Dit geldt zowel voor alle patiënten met diabetes.

Bij de behandeling van diabetes patiënten is de podotherapeut één van de zorgverleners binnen het multidisciplinaire zorgteam. Er wordt samengewerkt met huisarts, praktijkondersteuner, internist, (vaat-)chirurg, revalidatiearts, orthopedisch schoenmaker, wondverpleegkundige, gipsmeester en diabetesverpleegkundige. Dit gebeurt zowel in de podotherapiepraktijk als in het ziekenhuis op de voetenpoli.

Patiënten die gezien moeten worden op de voetenpoli in het ziekenhuis kunnen verwezen worden via zorgdomein. Patiënten waarbij de huisarts is aangesloten bij de ketenzorg worden verwezen via Viplive. Ook wanneer de huisarts niet is aangesloten bij de ketenzorg kan behandeling of voetzorg middels digitale verwijzing plaats vinden.

RENÉ OTTENS

“Jarenlange ervaring op voetpoli’s in ziekenhuizen laten je beseffen hoe belangrijk goede voetzorg is bij mensen met diabetes.  Zorg dat er controle op uw voeten is.”

Behandelingen

Podotherapeutische zolen

Veel klachten aan uw voeten zijn te verhelpen met zolen.

Lees verder

Podotherapeutische slippers en sandalen

Ook goed kunnen bewegen zonder ‘dichte’ schoenen.

Lees verder

Instrumentele behandeling

Likdoorns en eelt verwijderen geeft direct verlichting.

Lees verder

Voetbehandelingen door medisch pedicure

Geregelde voetzorg voorkomt veel leed.

Lees verder

Orthonyxie (nagelbeugel)

Langzaam de nagel corrigeren voor een normale uitgroei.

Lees verder

Orthese (siliconen teenstukje)

Directe drukontlasting bij pijnlijke tenen.

Lees verder

Overige

Wat kan de podotherapeut u nog meer bieden.

Lees verder