Orthonyxie (nagelbeugel)

Een nagelbeugel is een hulpmiddel van dun chirurgisch staaldraad dat wordt gebruikt om een afwijkende kromming van de nagel of een ingroeiende teennagel te corrigeren en/of te begeleiden bij uitgroei.

Waarvoor wordt een nagelbeugel gebruikt?

Met een nagelbeugel wordt de vorm van de nagel gecorrigeerd waardoor de nagel zonder (pijn)problemen verder kan groeien. In meerdere behandelingen wordt de nagelbeugel steeds een beetje verplaatst en op spanning gebracht totdat de nagel is gecorrigeerd.

Indien de klacht weer snel terugkomt of de kans op recidief is erg groot, kan er besloten    worden om een klein deel permanent te verwijderen. Zie hiervoor kopje nagelchirurgie.

Hoe wordt een nagelbeugel geplaatst?

Als er een nagelbeugel geplaatst gaat worden zal de podotherapeut eerst grondig de nagelwallen schoonmaken en de nagel zo nodig bewerken zodat er ruimte komt om een beugel te plaatsen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse technieken. Met een klein scherp lepeltje (excavator) worden verhardingen weg genomen en de nagelwal schoon gefreesd. Vervolgens wordt het draadstaal precies naar de vorm van de nagel gebogen om daarna de spanning aan te brengen voor de nodige correctie. De beugel wordt vast gezet met een kunsthars en blijft dan een aantal weken zitten. Door het uitgroeien van de nagel zal de beugel minder effectief worden en moet dan weer herplaatst worden. Deze handeling zal een aantal keren herhaald moeten worden om de juiste stand te bereiken, vaak voor een periode van ongeveer 9 maanden tot één jaar.

RENÉ OTTENS

“Direct klachtenvrij zijn bij ingroeiende nagels is waar een nagelbeugel uitkomst biedt.”

Wat zijn de kosten?

Bekijk onze tarievenlijst over de mogelijke kosten. In veel gevallen wordt een deel van de kosten  vergoed. Raadpleeg ons vergoedingenoverzicht om te kijken welk deel van de kosten u vergoed krijgt. Podotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering en gaat dus niet ten koste van uw eigen risico. Vanuit de basis verzekering kunt vergoedingen krijgen als het om preventieve voetzorg bij diabetes gaat.

Behandelingen

Podotherapeutische zolen

Veel klachten aan uw voeten zijn te verhelpen met zolen.

Lees verder

Podotherapeutische slippers en sandalen

Ook goed kunnen bewegen zonder ‘dichte’ schoenen.

Lees verder

Instrumentele behandeling

Likdoorns en eelt verwijderen geeft direct verlichting.

Lees verder

Voetbehandelingen door medisch pedicure

Geregelde voetzorg voorkomt veel leed.

Lees verder

Orthonyxie (nagelbeugel)

Langzaam de nagel corrigeren voor een normale uitgroei.

Lees verder

Orthese (siliconen teenstukje)

Directe drukontlasting bij pijnlijke tenen.

Lees verder

Overige

Wat kan de podotherapeut u nog meer bieden.

Lees verder